maanantai 13. huhtikuuta 2015

Valaat kehottivat intiaaniheimoa muuttamaan - uutinen Ylen sivuilla!

Käsi sydämellä - kuka olisi uskonut vielä 10 - 5 tai edes 2 vuotta sitten, että tällainen uutinen on Ylen uutisten nettisivuilla? Kuka olisi Suomessa uskaltanut tunnustaa, että on saanut tärkeää tietoa eläimiltä,  ja se tieto on vaikuttanut suureen taloudelliseen päätökseen?  Miten maailma onkaan muuttunut lyhyessä ajassa! 


http://yle.fi/uutiset/valaat_kehottivat_intiaaniheimoa_muuttamaan__heimo_kaantyi_suomalaisten_puoleen/7899288


Ulkomaat


 

Valaat kehottivat intiaaniheimoa muuttamaan – heimo kääntyi suomalaisten puoleen

Yhdysvaltain luoteisrannikolla asuva intiaaniheimo uskoo luonnonmullistuksen uhkaavan sen asuinaluetta. 

 

Quileute-kansan La Push-niminen asuinalue sijaitsee Yhdysvaltain luoteisrannikolla meren äärellä. Se on maanjäristyksille alttiilla Kaskadien vyöhykkeellä, jolla kohtaa kolme mannerlaattaa.


Suomalainen Aalto-yliopisto on ottanut vastaan harvinaisella tavalla alkunsa saaneen rakennussuunnitteluhankkeen pohjoisamerikkalaiselta alkuperäiskansalta.
Washingtonin osavaltiossa sijaitsevalla La Pushin alueella asuva Quileute-kansa kertoo saaneensa Tyynen valtameren valailta tiedon tulossa olevasta tsunamista, joka uhkaa heidän asuimistoaan.

Heimo aikoo siirtää meren rannassa sijaitsevan kylänsä noin puolen kilometrin päässä sijaitsevalle ylämaalle. Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitos suunnittelee heimolle noin 50 asuntoa sekä uuden koulurakennuksen.
Heimon asuttama alue kuuluu Kaskadeina tunnettuun vyöhykkeeseen, joka on kolmen mannerlaatan kohtaamispisteenä altis voimakkaille, jopa yli yhdeksän magnitudin maanjäristyksille.

Satama reservaatissa

Miljoonien hanke perustuu puurakentamiseen

Kyseessä on useiden miljoonien eurojen arvoinen hanke, johon heimo on saanut rahoitusta sekä kotiosavaltioltaan että Yhdysvaltain liittovaltiolta.
Hanke tuli Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselle Microsoft-yhtiön pääkonttorissa Seattlessa työskentelevän suomalaisen kautta. Hän tuntee heimon liikeasioita hoitavan henkilön, jolta sai tietää projektista.
Suomalainen tunsi myös Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen varajohtajan, professori Trev Harrisin, jonka työryhmää hän suositteli heimolle hankkeen toteuttajaksi.
Harrisin ryhmä palasi maaliskuussa ensimmäiseltä vierailultaan La Pushista, ja Harris kertoo heimon palkanneen heidät tehtävään.
– Viimeisenä päivänä kun olimme siellä, heillä oli 'tribal council', eli heimon neuvoston kokous. Lopuksi päällikkö nousi seisomaan ja sanoi: "You’re all hired", eli olette kaikki palkattuja tähän projektiin, Harris kertoo.
Harrisin mukaan Aalto-yliopistolle kyse ei ole ensisijaisesti rahasta, mikä osaltaan selittää hankkeen päätymistä suomalaisiin käsiin.
Päällikkö sanoi minulle, että teidän tapaanne käsitellä asioita liittyy paljon enemmän kunnioitusta.
– Trev Harris
– He olivat kyllästyneitä siihen bisnesmaailmaan joka pyörii heidän ympärillään. Heti kun ihmiset saivat tietää, että siinä on hallitusrahaa taustalla, se houkutteli kaiken maailman rakennusfirmoja. Päällikkö sanoi minulle, että teidän tapaanne käsitellä asioita liittyy paljon enemmän kunnioitusta kuin mihin he ovat tottuneet, Harris sanoo.
Aalto-yliopiston aikeena on hyödyntää hankkeessa puurakentamisosaamistaan, sillä päämateriaalina on Kanadan punapuu. Tavoitteena on yrittää elvyttää alkuperäiskansan perinteistä rakennustyyliä.

Varoitus saatiin vuotuisessa rituaalissa

Intiaaniheimo pitää vuosittain rituaalin, jossa jokainen nainen, mies ja lapsi kutsuu rumpujen avulla rantaan valaita, delfiinejä, haita, hylkeitä ja muita merieläimiä.

Tsunamivaroituskyltti
Varoitus tsunamista. Kyltissä kehotetaan hakeutumaan sisämaahan tai ylängölle maanjäristyksen sattuessa. Talvella vuonna 1700 tsunamin kerrotaan perimätiedon mukaan pyyhkäisseen mereen alueen edustan saaressa asuneen alkuperäisheimon. Seismologia on kyennyt vahvistamaan ajankohtaan osuneen jättiläisjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin. Kuva: Trev Harris, Aalto-yliopisto 
 
Harrisin mukaan rummutus luo "hypnoottisen äänimaailman", joka houkuttelee merieläimet paikalle.
– Sitten heimon päällikkö kahlaa eläinten sekaan, ja ilmeisesti hän osaa tulkita kalojen äänimaailmaa. Tämä on heimon kertomaa, ja ilmeisesti on syytä uskoa se, Harris sanoo.
Harris kutsuu hankkeensa lähtökohtaa "eksoottiseksi", mutta sen seurauksena presidentti Barack Obama allekirjoitti pari vuotta sitten sopimuksen, jolla yhteisö sai palan kylän lähellä sijaitsevasta kansallispuistosta.
– Yhteisön mukaan operaatio pitäisi olla suoritettu vuoden 2017 aikana, ennen kuin uhka ilmestyy, Harris kertoo.

 

Valaiden tuntija: Järkiperäistä toimintaa

Vuosien ajan valaita harrastuksenaan tutkinut Helsingin yliopiston tutkija Rauno Lauhakangas ei ylläty intiaanien päätöksestä siirtää kyläänsä.
Toteemi
Kyläyhteisön talo, jota suojelee toteemi. Heimo kertoo historiansa alueella ulottuvan 7000 vuoden päähän. Kuva: Trev Harris, Aalto-yliopisto
– Se kuulostaa järkiperäiseltä toiminnalta. Ihmiset havainnoivat luontoa ja varsinkin alkuperäiskansat, jotka lukevat aika tarkkaan luonnonmerkkejä, ovat voineet havaita valaiden käyttäytymisessä jotain omituista, Lauhakangas sanoo.
Hän muistuttaa, että esimerkiksi norsut reagoivat etukäteen Kaakkois-Aasiaan muutama vuosi sitten iskeneeseen tsunamiin siirtymällä nopeasti rannalta poispäin.
Lauhakankaan mukaan ihmisen ja eläinten kommunikaatiolla on pitkät perinteet. Hän huomauttaa, että myös suomalaisessa kansantarustossa on kohta, jossa korppi keskustelee Lemminkäisen kanssa.
Hänen mukaansa ihmisen ja valaiden kommunikaatio on kautta aikojen perustunut nimenomaan musiikilliseen vuorovaikutukseen.
– Seuraamalla valaiden käyttäytymistä voidaan tehdä johtopäätöksiä, Lauhakangas sanoo.
Lauhakangas kuuntelisi herkällä korvalla pinnan alta kuuluvaa viestiä ja sanoo, että jättäisi itse menemättä alueelle.
– Ehdottomasti. Jos meressä mannerlaatat liikahtavat ja tulee matala jyminä, niin siitä voi päätellä, että jotain omituista on tapahtumassa tällä alueella, ja pitäisi lähteä lipettiin ja kiireen vilkkaa, Lauhakangas sanoo.
Heimo saa pääelinkeinonsa kalastuksesta. Kuvassa on satama yhteisön kalastusveneille. Kuva: Trev Harris, Aalto-yliopisto
Quileute Nation -heimo on tuttu muun muassa Twilight -elokuva- ja kirjasarjasta. Heimo sanoo historiansa Pohjois-Amerikassa ulottuvan seitsemäntuhannen vuoden taakse.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti